Τη δυνατότητα αποπληρωμής σε άτοκες μηνιαίες δόσεις για τα χρωστούμενα rebate και clawback των ετών 2013-2019 δίνει σε όλους τους παρόχους το υπουργείο Υγείας στο νέο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι πάροχοι θα μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε μέχρι και 120 δόσεις, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από οποιαδήποτε αξίωση και από κάθε ένδικο βοήθημα που έχουν ασκήσει για οφειλές rebate και clawback των ετών αυτών.

Επίσης, επαναφέρονται στον ΕΟΦ οι αρμοδιότητες έγκρισης και οργάνωσης συνεδρίων ή σεμιναρίων από φαρμακευτικές εταιρείες και βιομηχανίες που θα πήγαιναν στο ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας). Ενώ, ξεκαθαρίζει ότι γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί που είχαν ορισθεί ως μέλη ή πρόεδροι Υγειονομικών Επιτροπών του ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι έχασαν τον διορισμό τους λόγω συνταξιοδότησης, θα εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιότητά τους ως μέλη ή πρόεδροι των συλλογικών οργάνων μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία τους.
Επιπλέον, συγκροτούνται 7 Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής γιατρών για το ΕΣΥ στην έδρα της κάθε Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ).
Αναφορικά με τους οικογενειακούς γιατρούς, προβλέπεται μια μεταβατική περίοδο αμοιβής με μηνιαία αποζημίωση για όλους, για την περίοδο 1-8-2019 μέχρι 1-8-2020 ύψους 2.000 ευρώ. Μετά το χρονικό αυτό περιθώριο η μηνιαία αποζημίωση σε κάθε οικογενειακό γιατρό ή όποιον ασκεί καθήκοντα οικογενειακού γιατρού θα γίνεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία του εγγεγραμμένου πληθυσμού ευθύνης του με ανώτατο όριο τις 2.000 ευρώ.
Για τις δεδουλευμένες εφημερίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, επισημαίνεται ότι θα αποπληρωθούν, είτε από λειτουργικά έσοδα των νοσοκομείων και των ΔΥΠΕ είτε από αδιάθετες πιστώσεις της ειδικής επιχορήγησης του 2019 του υπουργείου Υγείας που έχει δοθεί για την αποζημίωση των εφημεριών των ιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στις Μονάδες του ΠΕΔΥ.
Επιπλέον, η όποια πρόσληψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και η διάρκεια του χρόνου απασχόλησης θα καθορίζεται από τον υπουργό Υγείας. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος απασχόλησης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος των 3 μηνών.
Τέλος, για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και για να καλυφθούν οι ανάγκες αιτημάτων των οπτικών και της ειδικής αγωγής, δίνεται η δυνατότητα αποζημίωσης αυτών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 για δαπάνες του 2019.

Πηγή: m.naftemporiki.gr