Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων: Τα νέα κίνητρα που θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών

Υψηλότερα φορο-κίνητρα για την απορρόφηση μικρών εταιριών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Στη θέσπιση φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, σχεδιάζει να προχωρήσει η Κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα.

Βασικός στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της παραγωγικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και της ανταγωνιστικότητας τους. Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση που αποτελεί συνέχεια του ευνοϊκού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις που πέρασε στη Βουλή το 2022.

Υψηλότερα φορολογικά κίνητρα
Οι παρεμβάσεις αναμένεται να «ενισχύσουν» το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο παρέχοντας υψηλότερα φορο-κίνητρα για την απορρόφηση μικρών εταιριών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις αλλά και κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το υφιστάμενο καθεστώς παρέχεται μείωση φόρου κατά 30%-50% στην εταιρία που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση για 9 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να αυξηθούν οι εκπτώσεις φόρου για συγκεκριμένες δαπάνες που αφορούν στην πράσινη οικονομία, την ενέργεια και τη ψηφιοποίηση. Με βάση το ισχύον καθεστώς, από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και για 3 χρόνια οι συγκεκριμένες δαπάνες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Μπόνους και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμα φορολογικά μπόνους και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν. Επίσης, θα προβλέπει την επέκταση του σημερινού χρονικού ορίου των 3 ετών για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες οι μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις είναι αποκομμένες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατηγορίες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις οποίες ποσοστό 84% δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Μία ακόμα παρέμβαση που προωθείται αφορά στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας για το κοινό φορολογικό καθεστώς στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Eπιπλέον, θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα για την εισαγωγή στην κύρια αγορά, όπως υπερέκπτωση δαπανών που συνδέονται με την είσοδό τους σε οργανωμένη κεφαλαιαγορά.

800.000 μικρομεσαίες
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτές το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεις (έως 250 εργαζομένους) που δραστηριοποιούνται σε κλάδους εντάσεως γνώσης είναι στο 27,4%, όταν στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 33,8% στην Ε.Ε. Σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων ανέρχεται στο 0,1% και της Ε.Ε. στο 0,2%.

Πηγή: www.naftemporiki.gr