ΕΝΦΙΑ: Η ημερομηνία για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Ποιοί θα πληρώσουν τον μισό

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» με τις εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ

Οι μέρες λιγοστεύουν και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πλησιάζει. Οι υπηρεσίες της AAΔΕ προετοιμάζονται για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάρτηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Κατά τις επόμενες ημέρες, η ΑΑΔΕ αναμένεται να επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» με τις εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ υπενθυμίζεται ότι από φέτος αν τα ακίνητά είχαν ασφαλιστεί το 2023 έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά) τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης έως 10%.

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» θα μπορούν να δουν το νέο εκκαθαριστικό τους.

Οι 11 δόσεις που θα γίνουν 12 το 2025
Σημειώνεται ότι φέτος οι δόσεις για την αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι συνολικά 11 από 10 μηνιαίες δόσεις που ήταν πέρυσι.

Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Μάλιστα από του χρόνου η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Βασικός στόχος των αλλαγών είναι η μείωση του ύψους της κάθε δόσης προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην αποπληρωμή του φόρου και να υπάρξει ένας καλύτερος προγραμματισμός από την πλευρά των φορολογουμένων.

Ποιοί θα πληρώσουν μισό ΕΝΦΙΑ

Μισό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή με έκπτωση 50% αναμένεται να πληρώσουν όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Πλήρη φοροαπαλλαγή -με άλλα λόγια έκπτωση 100%, έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:
  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ποιοί θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Έκπτωση έως 10%, υιοθετείται για ασφαλισμένες κατοικίες και θα πρέπει:

  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
  • Ειδικά για φέτος η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Η ασφάλιση να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο. Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

 

Πηγή: www.msn.com