Το μείζον θέμα της κάλυψης των πελατών των λογιστών – φοροτεχνικών, σε περίπτωση, που οι τελευταίοι ασθενούν από Covid-19, και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις των πελατών τους, όταν είναι εξουσιοδοτημένοι για αυτό, επιδιώκει να λύσει, με νέα του παρέμβαση, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Με επιστολή του Προέδρου του ΟΕΕ, Κωνσταντίνου Κόλλια, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος προτείνει την προώθηση προς ψήφιση της παρακάτω τροπολογίας:
«Σε περίπτωση, που λογιστής – φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από COVID- 19, μετατίθενται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεών του και των εντολέων – πελατών του, για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί μέσω των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου, καθώς και η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του γραφείου του και των πελατών του. Ειδικά για την περίπτωση θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού, η παραπάνω παράταση ισχύει μέχρι την εξουσιοδότηση του πελάτη του σε άλλο λογιστή – φοροτεχνικό».

Παράλληλα, με άλλη επιστολή του, ο κ. Κόλλιας ζητά να συμπεριληφθούν ως δικαιούχοι της Επιτρεπτέας Προκαταβολής 4 και οι λογιστές – φοροτεχνικοί, που – λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους – δεν είχαν μείωση τζίρου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Προς
– Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
– Υπουργό Εργασίας
κ. Ιωάννη Βρούτση
-Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Κοινοποίηση
-Διοικητή ΑΑΔΕ
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Θέμα: «Πρόταση νομοθετικής διάταξης από το ΟΕΕ για παράταση προθεσμιών σε περίπτωση ασθενείας του λογιστή – φοροτεχνικού»

Σε συνέχεια της υπ. αριθμ. Φ/1/6473 επιστολής μας σχετικά με την περίπτωση της ασθένειας του λογιστή – φοροτεχνικού και το δίκαιο του αιτήματος για την πρόβλεψη παράτασης όλων των δηλώσεων των εντολέων – πελατών του, που εξυπηρετούν μέσω των κωδικών του ΟΕΕ και των εξουσιοδοτήσεών του, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ή μέχρι νέας εξουσιοδότησης σε περίπτωση θανάτου, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος προτείνει την προώθηση προς ψήφιση της κάτωθι νομοθετικής ρύθμισης:
«Σε περίπτωση που λογιστής – φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από COVID- 19, μετατίθενται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεών του και των εντολέων – πελατών του, για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί μέσω των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου,
καθώς και η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του γραφείου του και των πελατών του.
Ειδικά για την περίπτωση θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού, η παραπάνω παράταση ισχύει μέχρι την εξουσιοδότηση του πελάτη του σε άλλο λογιστή – φοροτεχνικό».

Ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡAΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Προς
– Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
-Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
-Διοικητή ΑΑΔΕ
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Θέμα: «Αίτημα ΟΕΕ για να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της Επιστρεπτέας προκαταβολής 4 οι λογιστές – φοροτεχνικοί που δεν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους»

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη και η χώρα μας βιώνει το νέο lock down με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Η Κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει εκδώσει την με αριθμό ΓΔΟΥ 281/13-11-2020 Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων (ΦΕΚ 5047/Β/14-11-2020) για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, η οποία αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020.
Στα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη των μισθωτών και των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών, ως αρωγός – άμισθος συνεργάτης, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την Κυβερνητική προσπάθεια.
Σημειώνουμε ότι στους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 αποκλείονται οι λογιστές – φοροτεχνικοί που δεν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους. Λόγω της απόκλισης που παρουσιάζεται μεταξύ των πραγματικών ταμειακών εσόδων τους και των υποχρεωτικά δηλουμένων, εξαιτίας της συνεχούς παροχής των υπηρεσιών τους προς τους πελάτες τους, θεωρούμε δίκαιη την ένταξη και αυτής της περίπτωσης των λογιστών – φοροτεχνικών στους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης της Επιστεπτέας Προκαταβολής.
Λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος του λογιστή – φοροτεχνικού και της συμβολής του στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το ΟΕΕ προτείνει στην περίπτωση i) της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της παραπάνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης να συμπεριληφθεί στους ΚΑΔ του Παραρτήματος ΙΙΙ – εκτός των άλλων – και ο κύριος ΚΑΔ 69.20 με τους δευτερεύοντές του ΚΑΔ.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

Πηγή: taxheaven.gr