ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών εκφράζει τις ανησυχίες της για την βιασύνη του Υφυπουργού Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του myData.

Για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα που θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα των οικονομολόγων φοροτεχνικών, θα έπρεπε να υπήρχαν πειστικές απαντήσεις για την αναγκαιότητα της εφαρμογής, κατάλληλη προετοιμασία από την διοίκηση και ουσιαστική διαβούλευση με τον κλάδο μας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

Α. Προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ.Γ. Πιτσιλή

1. Υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας και εμφανής ωφέλεια από την εφαρμογή των myData; Γιατί δεν δίνεται στην δημοσιότητα;

2. Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης ή παγκόσμια υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή; Ποιο όφελος προέκυψε και τι προβλήματα υπήρξαν;

3. Έχει βελτιωθεί η υποδομή του taxisnet και σε ποιο βαθμό, ώστε να αντέξει το μεγάλο όγκο δεδομένων που θα υποβληθούν;

4. Σε τι επί πλέον εξυπηρετεί η τριπλή τήρηση των φορολογικών βιβλίων λογιστικής και φορολογικής βάσης και των ηλεκτρονικών βιβλίων του myData;

5. Θέματα φοροδιαφυγής δεν καλύπτονται γιατί ότι έχει εκδοθεί είναι αυτονόητο ότι έχει καταχωρηθεί στα φορολογικά βιβλία.
Επίσης θέματα εικονικών τιμολογίων δεν αντιμετωπίζονται!

6. Έχετε εξασφαλίσει ότι οι ταχύτητες του internet είναι ικανοποιητικές για την υποβολή των δεδομένων σε κάθε σημείο της Ελλάδος, όταν στις περισσότερες αστικές περιοχές το uploand για 25 Mbps είναι στην πραγματικότητα στα 0,99 Mbps;

Β. Προς τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις.

1. Ο μεγάλος όγκος δεδομένων που πρέπει να διαβιβάζονται καθημερινά ή περιοδικά, θα επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος, δεδομένου ότι απαιτείται εκτός του σύγχρονου εξοπλισμού και παραμετροποίηση όλων των λογισμικών προγραμμάτων, κάποιες εταιρίες μάλιστα χρεώνουν έξτρα την εφαρμογή.

2. Με δεδομένο τον πρόσθετο χρόνο που θα απαιτηθεί να διαθέσουμε ως επαγγελματίες για το myData, ο οποίος εκτιμάται τουλάχιστον κατά 50%, κάποιοι δε εκτιμούν και 100%, αυτονόητο είναι ότι θα υπάρξει και αύξηση των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών αναλογικά.

Γ. Προς τους συναδέλφους Οικονομολόγους Φοροτεχνικούς.

Η πρόσθετη τριπλή τήρηση των λογιστικών και φορολογικών βιβλίων των επιχειρήσεων και των myData, που θα περιλαμβάνει εκτός των εσόδων και δαπανών, αποσβέσεις και εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό των κερδών, θα επιβαρύνει σημαντικά τον χρόνο απασχόλησης και αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα προβλήματα με τις συνδέσεις στην εφαρμογή και τις αυτονόητες (γνωστές πλέον σε όλους μας) καθυστερήσεις, θα επηρεάσει την ψυχική μας υγεία.

Κάποιοι ειδήμονες θεώρησαν ότι με τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις παραμετροποιήσεις θα λαμβάνουν αυτόματα τα δεδομένα και θα παρακάμψουν τους οικονομολόγους φοροτεχνικούς.

Πλανώνται οικτρά.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση.

Πηγή: taxheaven.gr