Η απλοποίηση της ίδρυσης Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Επιχειρήσεων και οι εξ αποστάσεως γενικές συνελεύσεις προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η σύσταση ΙΚΕ αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με εξαίρεση τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ηλεκτρονική σύσταση θα πραγματοποιείται είτε με χρήση του πρότυπου καταστατικού που φέρει το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο, είτε με τη χρήση πρότυπου καταστατικού, με πρόσθετο περιεχόμενο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο και λόγω της πανδημίας, προβλέπεται η εξ αποστάσεως πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων ανωνύμων εταιρειών, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όχι μόνο για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά για το σύνολο των μετόχων και των εισηγμένων εταιρειών.

Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και διάταξη για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, όπου αντικαθίσταται η υποχρέωση προσκόμισης νομικά δεσμευτικού εγγράφου από τους επενδυτικούς φορείς, με την υποχρέωση παροχής επιστολής προθέσεων χρηματοδότησης ή υποστήριξης από τον ίδιο τον επενδυτή ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή τρίτο, που κατά το στάδιο αυτό της διαδικασίας αποτελεί επαρκές μέσο για τον σκοπό της απόδειξης της ικανότητας χρηματοδότησης της επένδυσης.

Πηγή: epixeiro.gr