Κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας η ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του ΣτΕ

Ως «πρώτη προτεραιότητα για το 2020» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων χαρακτήρισε ο αρμόδιος υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές βασικές ρυθμίσεις του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

Αναφερόμενος στο επικείμενο νέο ασφαλιστικό, δήλωσε πως στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να εφαρμοσθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ επιβεβαίωσε πως θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με μία σειρά αποφάσεων που εξέδωσε στις 4 Οκτωβρίου του 2019, «ξήλωσε» τέσσερις βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών 1,5 εκατ. αυτοαπασχολουμένων (ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ), το ποσό των 1.300 ευρώ που είχε τεθεί ως πλαφόν (άθροισμα) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων που υπολογίζονται με βάση τον νόμο 4387/16 και τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων.

Επίσης, ο κ. Μηταράκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η μείωση των εισφορών είναι ένα ζήτημα κρίσιμο για το εισόδημα των εργαζομένων, καθώς, όπως ανέφερε, στην Ελλάδα έχουμε υψηλό μισθολογικό κόστος αλλά χαμηλούς καθαρούς μισθούς. «Αυτή η ψαλίδα πρέπει να κλείσει», ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, επισημαίνοντας: «Το ίδιο θα γίνει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι υπερφορολογήθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου και θα γίνει συνδυαστικά με τις αλλαγές στο φορολογικό.

Έτσι, μέτρα όπως η μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% και η μείωση των εισφορών σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες θα δώσουν πνοή στους εργαζομένους. Άρα θα μπορούσαμε να πούμε συνολικά πως το διαθέσιμο εισόδημα για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους θα δούμε να βελτιώνεται εντός του 2020».
«Δεν μειώνονται
συντάξεις»

Σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως ο επανυπολογισμός που θα γίνει, σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων. Το ΣτΕ έκρινε τη βάση υπολογισμού των συντάξεων για τις 31/12/2014 ως δίκαιη βάση επανυπολογισμού, επομένως δεν υπάρχει εκεί νομικό θέμα. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα αφορά στην αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες με πάνω από 35-40 έτη εργασίας, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως τα ποσοστά αναπλήρωσης που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν αντισυνταγματικά.

Αυτό που εξετάζεται, πάντα εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, είναι να μπούμε σε μια λογική αυξήσεως των συντάξεων. Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε μια αύξηση στις συντάξεις, πιθανότατα αυτό να γίνει μέσω μιας οριζόντιας ρύθμισης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που εξετάζουμε για το 2020».

Πηγή: m.naftemporiki.gr