Ένα νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης χρεών προς την εφορία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να το θέσει σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, μόλις κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις.

Θα περιλαμβάνει διατάξεις μόνιμης ισχύος, ώστε να μη χρειάζονται κάθε τόσο έκτακτες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων από διογκούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Πριν διαμορφωθεί το νέο σύστημα, θα προηγηθεί συνεννόηση με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αναμένεται να προβάλουν αντιρρήσεις, καθώς είναι προφανής η οικονομική και δημοσιονομική σκοπιμότητα μιάς πάγιας ρύθμισης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο που έχει «στα σκαριά» το ΥΠΟΙΚ προβλέπεται ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές τους προς την Εφορία σε έως 24 μηνιαίες δόσεις – αντί των 12 που ισχύουν σήμερα με το καθεστώς πάγιας ρύθμισης.

Θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια ένταξης στο νέο σύστημα και θα προβλέπεται διαχωρισμός των οφειλών σε «τακτικές» (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) και σε «έκτακτες» (φόρος κληρονομιάς και συναφείς).

Για τις «έκτακτες» όπως ο φόρος κληρονομιάς ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται και μπορεί να φθάνει στις 36.

Μπόνους υπό μορφή εκπτώσεων θα υπάρχει για όσους εξοφλούν τις οφειλές τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων. Η ρυθμισμένη οφειλή θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 5% ετησίως – όσο είναι και σήμερα.

Με το νέο σύστημα των πάγιων ρυθμίσεων, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που έχουν εκτιναχθεί στα 104 δισ. ευρώ.

Πηγή: msn.com