Ειδικές ομάδες εργαζομένων, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αλλά και όσοι απασχολούνται στα οικοδομοτεχνικά έργα, θέλει να εντάξει στο σύστημα Εργάνη, το υπουργείο Εργασίας.

Η πρωτοβουλία που πήρε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, να απευθύνει πρόσκληση για διαβούλευση σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό: Να συγκεντρώσει τις προτάσεις τους και να δει στην πράξη πώς θα καταστεί εφικτό, ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπουν στον έλεγχο των ροών απασχόλησης που πραγματοποιεί το σύστημα Εργάνη. Είναι γεγονός ότι αν επιτευχθεί αυτή η προσθήκη θα πρόκειται για πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, αφού θα φανεί το πραγματικό «πρόσωπο» της αγοράς εργασίας στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, από το 2013 που λειτουργεί η Εργάνη, μπορούν και απεικονίζονται μόνο οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που καλύπτουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και δεν μπορούν να καταγραφούν. Πρόκειται για όσους έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) και απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες. Στόχος είναι το σύστημα Εργάνη να καλύψει και αυτούς τους εργαζόμενους. Σε δεύτερο χρόνο θα επιδιωχθεί να καλυφθεί το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα.

Παράλληλα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να απεικονιστούν στην Εργάνη και όσοι δουλεύουν στα οικοδομοτεχνικά έργα. Πρόκειται για μια πολύ ειδική κατηγορία εργαζομένων, οι οποίοι καταγράφονται από τον ΕΦΚΑ, στις μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν οι εργοδότες. Όμως, δεν έχει καταστεί εφικτό η συγκεκριμένη καταγραφή να προστεθεί και στο σύστημα Εργάνη. Εκτιμάται ότι μόλις επιτευχθεί η εν λόγω προσθήκη, θα φανούν περιπτώσεις «μαύρης» απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr