Σε αύξηση του ΑΕΠ έως και 1,389 δισ. ευρώ το 2022 και σε 33 χιλ. πρόσθετες θέσεις εργασίας μπορεί να οδηγήσει η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, καθώς θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα ενισχυθεί η κατανάλωση. Η δημοσιονομική επίπτωση στην περίπτωση αυτή θα περιοριστεί, φτάνοντας τα 29 εκατ. το 2022, έναντι των 382 εκατ. ευρώ που είναι τα έσοδα από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Στα παραπάνω καταλήγει μεταξύ άλλων μελέτη του ΙΟΒΕ (και ειδικότερα από τον γενικό διευθυντή του Νίκο Βέττα, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) υπό τον τίτλο «Η φορολογία των ακινήτων, η ανάπτυξη και το μέλλον των κατασκευών», η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) και παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι ΣΕΠΑΚ, ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), ΣΕΓΜ (Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών), ΕΙΑ (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής), ΕΕΑ (Ελληνική Ένωση Αλουμινίου), και ΣΠΜΕ (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας).

Όπως επισημάνθηκε, η φορολογία των ακινήτων (φόρος ιδιοκτησίας) στην Ελλάδα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία και στον κλάδο των κατασκευών. Η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ δικαιολογείται από την υπερβολική φορολόγηση και τις στρεβλώσεις που προκαλεί στις επενδυτικές αποδόσεις σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις.

Η μείωση του ΦΠΑ στις νέες κατοικίες θα άρει μια σημαντική στρέβλωση και θα αυξήσει τις επενδύσεις σε κατοικίες. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η μείωση του ΦΠΑ στις νέες κατασκευές από 24% σε 13% θα έχει μικρό δημοσιονομικό κόστος, της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα ωφελήσει άμεσα στις επενδύσεις σε νέες κατασκευές και στην εργασία.


Ακόμη, βάσει της εν λόγω μελέτης:

Η αξία των ακινήτων αποτελεί το 82% της αξίας του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του διάμεσου νοικοκυριού στην Ελλάδα.

Πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι φόροι ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας είχαν μικρή επίπτωση στην αγορά ακινήτων. Με την εισαγωγή του ΕΕΤΗΔΕ και μετέπειτα του ΕΝΦΙΑ, η κατάσταση αυτή ανατράπηκε. Η πτώση στις επενδύσεις σε κατοικίες περιόρισε το μερίδιό τους στις συνολικές επενδύσεις από 41,6% το 2007 σε μόλις 4,6% το 2017. Οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιστοιχούσαν το 2017 στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 10,8% το 2007, ενώ οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές διαμορφώθηκαν κοντά στο 2% το 2017, όπως και το ΠΔΕ.

Οι ετήσιες επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν κατά 95,4% και διαμορφώθηκαν το 2017 σε 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 24,8 δισ. ευρώ το 2007. Η συνολική επενδυτική δαπάνη για κατασκευαστικά έργα μειώθηκε από 33,6 δισ. ευρώ το 2007 σε 9 δισ. ευρώ το 2017, βρίσκεται δηλαδή στο 1/4 του επιπέδου του 2007. Επομένως, σχεδόν το σύνολο της πτώσης των συνολικών επενδύσεων για κατασκευαστικά έργα οφείλεται στη συρρίκνωση των επενδύσεων σε κατοικίες.

Πηγή: m.naftemporiki.gr