Με ρυθμούς ανάπτυξης 2% θα αναπτυχθεί φέτος η ελληνική οικονομία, όπως υπολογίζει η Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ επικαλούμενη και τις έως τώρα επιδόσεις, ενώ κόντρα σε ξένους οίκους, όπως η Citi, που προειδοποιούν για επιβράδυνση από το 2019 έως και το 2022, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ανεβάσει σημαντικά ταχύτητα, στο 2,3% την επόμενη χρονιά.

«Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και έχει αποσπάσει μέτρα ελάφρυνσης του χρεόυς, τα οποία περιορίζουν σημαντικά το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κόστος εξυπηρέτησης και διατηρούν το χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι» αναφέρει η ΕτΕ στην έκθεσή της, ενώ προσθέτει ότι το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας διασφαλίζει τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Η ΕτΕ θυμίζει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η ανάπτυξη του ΑΕΠ ανέβασε ταχύτητα στο 2,2% από 1,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2017, με τις εξαγωγές να είναι ο βασικός μοχλός και την κατανάλωση να αρχίζει να ανταποκρίνεται στο βελτιωμένο περιβάλλον.

Καθοριστικό ήταν το στήριγμα και του τουρισμού, με τις αφίξεις να κάνουν άλμα 19,1% το πρώτο εξάμηνο και τα έσοδα να ενισχύονται 19,8%.

Σύμφωνα με την έκθεση η συνολική βελτίωση του μακροοοικονομικού περιβάλλοντος δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε α επανεκτιμηθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες στην οικονομία και να αυξηθεί η ροή των ξένων άμεσων επενδύσεων.

Πηγή: naftemporiki.gr