Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση του «λογαριασμού» και του φετινού ΕΝΦΙΑ, ενώ ήδη η κυβέρνηση και εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θα περιλαμβάνει «πακέτο» μόνιμων φοροελαφρύνσεων ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος, εξετάζει έστω και τη συμβολική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Συμβολική διότι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», με βάση το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για δύο ακόμη αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών, το 2019 και το 2020, καθώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις αρχές του καλοκαιριού ήταν περιορισμένης κλίμακας.

Ο «λογαριασμός» πάντως, που ταχυδρομείται τις επόμενες ημέρες, έως τις 31 Αυγούστου, σε πάνω από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, παραμένει και φέτος αμετάβλητος, αφού στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να εισρεύσουν 2,65 δισ. ευρώ.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα, υποστήριξε ότι περίπου 1.471.000 φορολογούμενοι θα δουν μειωμένα εκκαθαριστικά σε σχέση με πέρυσι, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 1 ευρώ έως και πάνω από 500 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ για περίπου 4.000.000 φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Από την άλλη πλευρά βέβαια περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς οι νέες αντικειμενικές έφεραν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα:

  • αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) να έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%,
  • αύξηση από 50 έως 200 ευρώ να έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%,
  • αύξηση πάνω από 200 ευρώ να έχει το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τις παρεμβάσεις που έγιναν σε δύο κλιμάκια του βασικού φόρου και το αυξημένο κατά 50.000 ευρώ αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής του φόρου σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου 2019.

Oι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσουν άμεσα και στη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή. Επισημαίνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν οι φορολογούμενοι τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9, ενώ η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

Και μπορεί για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ να ληφθούν υπ’ όψιν οι νέες τιμές ζώνης, όμως οι εκπτώσεις και απαλλαγές χορηγούνται με τα ίδια περσινά κριτήρια.

Ειδικότερα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, έκπτωση 50% χορηγείται στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

3. Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Πηγή: www.naftemporiki.gr