Ανοίγει ο δρόμος για το πρόγραμμα επιδότησης τόκων αλλά και το πρόγραμμα Γέφυρα 2, μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού προγράμματος ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με αυτό τον τρόπο, «σανίδα σωτηρίας» για μια σειρά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης από τις τράπεζες, θα αποτελέσει η ενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης τόκων ενήμερων δανείων που θα αντιστοιχούν στο τρίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος αλλά και του «Γέφυρα 2», βάσει του οποίου θα επιδοτηθούν οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων.

Tην επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων για διάστημα οκτώ μηνών και σε ποσοστό έως και 90% για ενήμερα δάνεια, μέσω του «Γέφυρα 2» προανήγγειλε μεταξύ άλλων από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης.

Προκειμένου να ενταχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει πληγεί από τον κορωνοϊό. Απόδειξη προς τούτο αποτελεί η μείωση των εσόδων της σε ποσοστό 20% για το 2020 σε σχέση με τα έσοδα που είχαν το 2019 ενώ δεν θα πρέπει να έχουν λάβει βοήθεια από άλλα προγράμματα επιδότησης μεγαλύτερη των 1,6 εκατ ευρώ μετά την αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου. Επίσης, δεν θα πρέπει το οφειλόμενο ποσό να είναι εγγυημένο από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίνη στο MEGA, παράλληλα στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες, με μικρότερο ωστόσο ποσοστό επιδότησης (80%) προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Πηγή: protothema.gr