«Αν δεν έχεις ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, αν δεν έχεις αυτογνωσία, αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, αν δεν έχεις ενσυναίσθηση και λειτουργικές σχέσεις, τότε όσο έξυπνος κι αν είσαι, δεν θα πας μακριά.» Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Daniel Goleman, PhD, γνωστός συγγραφέας και ερευνητής, ο οποίος έγραψε το bestseller «Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ». Ο Goleman έχει αφιερώσει τη δουλειά του στην ανακάλυψη όλων όσα κάνουν τους ανθρώπους επιτυχημένους. Και σύμφωνα με αυτόν, όλα εξαρτώνται από τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Αυτό οδηγεί ένα άτομο στην αριστεία.

Τι ακριβώς είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;
Η ικανότητα να αναγνωρίζεις με ακρίβεια τα δικά σου συναισθήματα, καθώς και των άλλων.
Η ικανότητα να χρησιμοποιείς και να εφαρμόζεις τα συναισθήματά σου στα καθήκοντά σου, όπως η σκέψη και η επίλυση προβλημάτων.
Η ικανότητα να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα, τόσο τα δικά σου, όσο και των άλλων.
Η ιδέα της συναισθηματικής νοημοσύνης υπάρχει από το 1990, όταν οι ψυχολόγοι του Yale John D. Mayer και Peter Salovey παρουσίασαν την ιδέα στον ακαδημαϊκό κόσμο. Αλλά ο Goleman το μελέτησε περισσότερο και διαπίστωσε άμεση σχέση μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης του προσωπικού μιας εταιρείας και της επιτυχία της:

Εργαζόμενοι με υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης διαθέτουν αυτογνωσία που τους επιτρέπει να κατανοούν τους συναδέλφους τους και να τηρήσουν προθεσμίες.
Όταν οι άνθρωποι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, δεν ενοχλούνται από την κριτική των πελατών, παραμένουν συγκεντρωμένοι στα αποτελέσματα, αντί να αισθάνονται προσβεβλημένοι.
Όταν 2 υποψήφιοι για μια δουλειά, έχουν παρόμοιο IQ, αυτός με τη μεγαλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη θα ταιριάξει καλύτερα στην εταιρία.
Όπως αναφέρει ο Goleman, κανένα ποσοστό εξυπνάδας δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη των διαχρονικά σημαντικών συναισθηματικών και κοινωνικών ικανοτήτων, ειδικά στο σύγχρονο χώρο εργασίας. Δεν είσαι σίγουρος πώς να εντοπίσεις αυτό το ουσιαστικό στοιχείο;

Ακολουθούν 7 χαρακτηριστικά των συναισθηματικά έξυπνων ανθρώπων που πρέπει να αναζητάς όταν κάνεις προσλήψεις.

1. Φέρνουν την αλλαγή
Άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν φοβούνται την αλλαγή. Καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής και προσαρμόζονται.

2. Έχουν αυτογνωσία
Γνωρίζουν πού είναι καλοί και τι χρειάζεται να μάθουν ακόμα, ποιες είναι οι αδυναμίες που τους κρατούν πίσω. Γνωρίζουν ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για τον τρόπο εργασίας τους.

3. Έχουν ενσυναίσθηση
Η σφραγίδα της συναισθηματικής νοημοσύνης, η ικανότητα να ταυτίζονται με τους άλλους, τους κάνουν απαραίτητους στο χώρο εργασίας. Με την έμφυτη ικανότητα να καταλαβαίνουν τι βιώνουν οι συνάδελφοι ή οι πελάτες τους, μπορούν να ξεπεράσουν δύσκολες περιόδους, χωρίς δραματικές καταστάσεις.

4. Δεν είναι τελειομανείς
Παρόλο που έχουν κίνητρο, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν ότι η τελειότητα είναι αδύνατη. Μαθαίνουν να τα βγάζουν πέρα και γίνονται καλύτεροι με τα λάθη.

5. Είναι ισορροπημένοι
Η αυτογνωσία τους σημαίνει ότι γνωρίζουν εκ φύσεως τη σημασία, αλλά και πώς να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τρώνε καλά, κοιμούνται αρκετά και έχουν ενδιαφέροντα εκτός δουλειάς.

6. Είναι περίεργοι
Μια έμφυτη αίσθηση περιέργειας και θαυμασμού τους κάνει πολύ ευχάριστη παρέα. Δεν κρίνουν, εξερευνούν τις πιθανότητες. Κάνουν ερωτήσεις και είναι ανοιχτοί σε νέες λύσεις.

7. Είναι ευγενικοί
Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γνωρίζουν ότι κάθε μέρα φέρνει κάτι που αξίζει την ευγνωμοσύνη σου και δεν βλέπουν τον κόσμο σαν ένα «μισοάδειο ποτήρι», όπως πολλοί άνθρωποι. Νιώθουν καλά για τη ζωή τους και δεν αφήνουν τους επικριτικούς και τοξικούς ανθρώπους να τους επηρεάσουν.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να κάνουν το γραφείο και τον κόσμο καλύτερο. Είσαι ένα από αυτούς; Αναζητάς αυτά τα χαρακτηριστικά όταν κάνεις προσλήψεις;

Πηγή: epixeiro.gr