«Συγχωνευτείτε για να σωθείτε» είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η Ευρωζώνη και οι θεσμοί της στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω της κρίσης που επέφερε ο covid 19. Το ζήτημα της μεγέθυνσης των ελληνικών ΜμΕ, μέσω συνεργασιών, συγχωνεύσεων και συμπράξεων αποτελεί βασικό θέμα εξέτασης στα τραπεζικά επιτελεία, αλλά και ενισχύεται ως πρόθεση από την κυβέρνηση. Οι επιτακτικές συμβουλές των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε είναι να προωθηθούν οι συγχωνεύσεις μικρομεσαίων. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η «έκθεση Πισσαρίδη».

Οι οικονομίες κλίμακος που θα επιτευχθούν μέσω αυτών των συμπράξεων, θα υποβοηθήσουν την απορρόφηση των επιμέρους προβλημάτων και θα δημιουργήσει έτσι τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι ελληνικές ΜμΕ να ανταγωνιστούν στο διεθνές περιβάλλον, εκτιμούσε σε πρόσφατη έκθεσή της η EY. Για την ελληνική οικονομία η κατάσταση των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν μικρο-μεσαίες που εξαρτώνται άμεσα απ’ τους προμηθευτές τους. Αν δεν δουλέψουν αυτοί και δεν προμηθεύσουν αγαθά, τότε οι επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν. Επίσης υπάρχουν οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και εάν δεν χρηματοδοτηθούν άμεσα μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες αντιμετωπίζουν και αυτές το ενδεχόμενο «λουκέτου».

Μόνο 20% – 30% των Μικρο-μεσαίων στην Ελλάδα θα έχουν κέρδη το 2020
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και γίνεται δυσκολότερη μέσα στο τελευταίο τετράμηνο 2020 λόγω αύξησης παγίου κόστους (ενέργεια κυρίως) και την προσθήκη των άμεσων και έμμεσων φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Επιμελητήρια, το 30% – 40% των επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν μόνο για να επιβιώσουν και να πληρωθούν οι προσωπικές υποχρεώσεις. Ένα 40% θα προσθέσει ζημιές πάνω στις ζημιές των προηγούμενων ετών και θα «κάψει κεφάλαιο» για να επιβιώσει. Μόνο ένα 20% των ελληνικών μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων θα έχει κέρδη ή -ακόμη λιγότερες- αύξηση κερδών.

Το πρόβλημα με τις ελληνικές μικρομεσαίες είναι ότι οι περισσότερες λειτουργούν ως ατομικές – οικογενειακές επιχειρήσεις με ελάχιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προσωπικό. Επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 20 άτομα στην Ε.Ε. θεωρούνται πολύ μικρά μεγέθη. Στα ευρωπαϊκά κράτη αντίστοιχου μεγέθους με την Ελλάδα (Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία) οι μικρομεσαίες απασχολούν πάνω από 100 άτομα.

Σύμφωνα με τον κοινό ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις:

Πολύ μικρή επιχείρηση χαρακτηρίζεται η επιχείρηση με προσωπικό έως και 9 εργαζομένων, κύκλο εργασιών έως και 2 εκατ. ευρώ ή ισολογισμό έως και 2 εκατ. ευρώ
Μικρή επιχείρηση χαρακτηρίζεται η επιχείρηση με προσωπικό έως και 49 εργαζομένων, κύκλο εργασιών έως και 10 εκατ. ή ισολογισμό έως και 10 εκατ. ευρώ
Μεσαία επιχείρηση χαρακτηρίζεται η επιχείρηση με προσωπικό έως και 249 εργαζομένων, κύκλο εργασιών έως και 50 εκατ. ευρώ ή ισολογισμό έως και 43 εκατ. ευρώ.

Αναγνωρίζεται ότι η κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες για τη Ελλάδα αποτελούν σημαντική μερίδα της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Στην Ελλάδα, η αγορά παραμένει σημαντικά κατακερματισμένη και παρουσιάζει μικρής κλίμακας επιχειρήσεις, διασπορά πρωτοβουλιών και πάρα πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις (περίπου το 96,9%). Το 3,1% είναι επιχειρήσεις των 10 – 249 εργαζομένων, ένας αριθμός που υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι περίπου στο 7%. Όμως, το μέγεθος μιας επιχείρησης επηρεάζει θετικά τη δυνατότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα, την αύξηση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας, την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές.

Επιταχύνει τις διαδικασίες συγχωνεύσεων η Ε.Ε.
Θα επιταχυνθούν μέσα στο 2020 – 2021, οι διαδικασίες συγχωνεύσεων μέσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά συγχωνεύσεις εντός των κρατών-μελών ή διακρατικές συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Οι νέες διαδικασίες που προωθούνται θα εγκρίνονται συντομότερα και θα περιέχουν λιγότερες κεφαλαιακές δεσμεύσεις για τους μετόχους των εταιρειών που θα συγχωνεύονται. Στόχος είναι να απαλειφθούν γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν τις διαδικασίες.

Πηγή: www.epixeiro.gr