Τι προβλέπεται στο νέο σχέδιο νόμου για όσους αμείβονται με «μπλοκάκια»

«Ανάσα» σε χιλιάδες ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση δίνει ρύθμιση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, η οποία θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να απαλλαγεί ένας ασφαλισμένος με παράλληλη απασχόληση από τις διπλές εισφορές. Το συγκεκριμένο άρθρο -που αφορά και μισθωτούς με δεύτερη απασχόληση, για την οποία αμείβονται με μπλοκάκι- θέτει ως βασική προϋπόθεση ο συγκεκριμένος μισθωτός να καταβάλλει από τις εισφορές της μισθωτής εργασίας 252 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή το ύψος των εισφορών το οποίο, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, αναλογεί στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι κατέβαλλαν μέχρι σήμερα διπλές εισφορές και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού τους. Έτσι, λοιπόν, οι ασφαλισμένοι που καλύπτουν από τον μισθό τους το ποσό της εισφοράς των 252 ευρώ θα απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές στο μπλοκάκι. Εάν δεν την καλύπτουν, δηλαδή εάν οι εισφορές τους ως μισθωτοί είναι μικρότερες από 252 ευρώ, τότε θα καλύπτουν το υπόλοιπο ποσό των εισφορών μέχρι τα 252 ευρώ. Το ποσό αυτό θα ισχύει για όσους μισθωτούς ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Για όσους ασκούν αγροτικό επάγγελμα το ύψος της συνολικής εισφοράς καθορίζεται στα 143 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι εάν η δεύτερη απασχόληση παρέχεται προς τον ίδιο εργοδότη ή ακόμη και σε εταιρεία που συνδέεται με αυτόν, τότε ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί και στις δύο αμοιβές. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και για τις δύο δουλειές εξαρτημένης εργασίας ως μισθωτός.

Πηγή: m.naftemporiki.gr