Το 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετάβαση από το παλαιό σύστημα των υποθηκοφυλακείων στη νέα δομή του κτηματολογίου. Αιτία, από τη μια πλευρά η αναθεώρηση, προ διετίας, της νομικής μορφής του κτηματολογίου και από την άλλη πλευρά οι διαδοχικές παρατάσεις και η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στον Οκτώβριο κατατέθηκαν περισσότερες από 950.000 δηλώσεις ιδιοκτησίας σε όλη τη χώρα. Ως αποτέλεσμα, θα καθυστερήσει και η επιβολή προστίμων προς τους αμελείς, η οποία θα συναρτηθεί με την αξία του ακινήτου και το πόσο καθυστέρησε η υποβολή της δήλωσης.
«Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν μια ισχυρή ανταπόκριση των πολιτών. Προφανώς, έχουν πειστεί πως το κτηματολόγιο μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί προς όφελος όλων και ότι θα μπει ένα τέλος στις παρατάσεις», ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Οπως εξήγησε, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι μήνες για το κτηματολόγιο, σε όλο το 2019. «Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 700.000. Το ποσοστό συλλογής δηλώσεων στις περιοχές όπου η προθεσμία έληξε τέλος Σεπτεμβρίου έχει φθάσει πλέον στο 70%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό στόχο του 55%. Τον Οκτώβριο, τα πράγματα πήγαν επίσης πολύ θετικά, καθώς ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που συλλέχθηκαν ξεπέρασε τις 950.000, ενώ το ποσοστό συλλογής έχει ξεπεράσει το 65% στις περιοχές όπου έληξαν οι προθεσμίες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην ποσοστιαία πρόοδο έχουν συνυπολογιστεί και τα ραντεβού που έχουν κλείσει πολίτες στα κτηματολογικά γραφεία για τη δήλωση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι στο τέλος Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Καστοριάς, Φλώρινας, στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων, Εύβοιας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Δυτικής Αττικής και νησιών Αττικής, Σάμου, Χίου και Ικαρίας, καθώς και στην περιοχή του Αιγίου, ενώ τον Δεκέμβριο, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη. «Κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητό του στο κτηματολόγιο», σημείωσε ο υπουργός, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε φορείς της αγοράς ακινήτων, που διεκδικούν ρόλο στη λήψη αποφάσεων μέσω της κινδυνολογίας. «Εκείνο, όμως, που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του». Ο υπουργός ανέφερε ότι η υποβολή προστίμων για την καθυστερημένη υποβολή δηλώσεων θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το ύψος τους θα εξαρτάται από την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημ. Οικονόμου προανήγγειλε τις νομοθετικές αλλαγές που θα προωθήσει το ΥΠΕΝ για το κτηματολόγιο. Οπως ανέφερε, η ολοκλήρωση της μετάβασης από τα 292 υποθηκοφυλακεία στα 17 κεντρικά κτηματολογικά γραφεία (και τα 75 υποκαταστήματα) θα μετατεθεί για το 2022. Επίσης, θα ξαναδοθεί η δυνατότητα να συμβληθούν νομικοί με το κτηματολόγιο μέσω έμμισθης εντολής, ενώ δρομολογείται η πρόσληψη υπαλλήλων για τη νέα δομή του κτηματολογίου, καθώς και η δημιουργία μιας task force 50 ατόμων. Τέλος, δρομολογείται μέσα στο νέο έτος η ψηφιοποίηση σειράς υπηρεσιών του κτηματολογίου, όπως η παραγγελία, η πληρωμή και η χορήγηση πιστοποιητικών και η εξ αποστάσεως έρευνα στο αρχείο του κτηματολογίου.

Πηγή: kathimerini.gr