Δύο χρόνια περιθώριο θα δώσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και ιατρούς προκειμένου να εξοφλήσουν τις εισφορές επικουρικού και εφάπαξ για το 2017-2018, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές του Capital.gr από συνδικαλιστικούς κύκλους των ανωτέρω ασφαλισμένων, το σενάριο το οποίο έχουν υπόψη τους μετά από επαφές με κύκλους του Υπ. Εργασίας, προβλέπει εξόφληση των αναδρομικών εισφορών για την προαναφερθείσα διετία σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ο λόγος για τις ελάχιστες εισφορές τις οποίες προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το Υπ. Εργασίας την περασμένη εβδομάδα για τους κλάδους του επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.

Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, από το 2019, οι ελάχιστες μηνιαίες εισφορές για το επικουρικό και για το εφάπαξ θα υπολογιστούν ως ποσοστό 7% και 4% αντιστοίχως επί του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη άνω των 24 ετών, δηλαδή επί των 586 ευρώ.

Συνεπώς αθροιστικά θα διαμορφωθούν στα 64,5 ευρώ/μήνα.

Ωστόσο, οι εν λόγω εισφορές ισχύουν από την 1/1/2017 βάσει όσων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Επειδή, όμως δεν είχαν επιβληθεί το 2017 αλλά ούτε και φέτος, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την αναδρομική επιβολή τους από την 1/1/2019, μαζί με τις τρέχουσες ελάχιστες εισφορές.

Οι αναδρομικές εισφορές θα υπολογιστούν όπως και οι τρέχουσες, δηλαδή ως ποσοστό (7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ) του βασικού μισθού.

Έτσι αθροιστικά, για την περίοδο 2017 -2018 (24 μήνες), οι ελάχιστες εισφορές για επικουρικό –εφάπαξ ανέρχονται σε 1.548 ευρώ (11% x 586 ευρώ x 24 μήνες).

Το άθροισμα αυτό θα καταβληθεί, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο έχουν υπόψη τους συνδικαλιστικοί κύκλοι των υπόχρεων, σε 24 δόσεις.

Έτσι θα διαμορφωθεί μία μηνιαία δόση της τάξεως των 64,5 ευρώ (1548 ευρώ : 24).

Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί από τις αρχές του 2019, μαζί με τις νέες τρέχουσες εισφορές για το επικουρικό και εφάπαξ.

Αυτό σημαίνει πως από τις αρχές του 2019 έως και το τέλος του 2020, οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα 64,5 ευρώ ως τρέχουσες ελάχιστες εισφορές για επικουρικό –εφάπαξ και άλλα 64,5 ευρώ ως αναδρομικές εισφορές για τους ίδιους κλάδους.

Συνολικά δηλαδή, ο “λογαριασμός” για το επικουρικό –εφάπαξ θα ανέλθει σε 129 ευρώ.

Παράλληλα, φυσικά, θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, οι εισφορές κύριας ασφάλισης θα ανέλθουν σε 20% για όσους δηλώνουν έως 7032 ευρώ και σε 13,3% για όσους δηλώνουν πάνω από 7032 ευρώ. Οι εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα συνεχίσουν να ανέρχονται σε 6,9%.

Πηγή: msn.com