Πάνω από 130.000 επαγγελματίες, παρότι έχουν εγκαταστήσει μηχανάκια POS εξακολουθούν να μην τα χρησιμοποιούν!

Αυτό προκύπτει από στοιχεία των τραπεζών και το στοιχείο αυτό σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ και δρομολογούν προληπτικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τράπεζες, στις οποίες έχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί των επαγγελματιών που χρησιμοποιούν POS, με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου, υπάρχουν περίπου 130.000 λογαριασμοί οι οποίοι είναι σχεδόν αδρανείς, δηλαδή, δεν έχουν καμία πίστωση από πωλήσεις με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Οι επαγγελματίες που υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει και να χρησιμοποιούν POS ανέρχονται σε 650.000 εκ των οποίων το 20%, τα έχει στα συρτάρια και αποφεύγει να δέχεται ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ο λόγος είναι ο φόβος των διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ, των ηλεκτρονικών πληρωμών και των αποδείξεων και ο εντοπισμός απόκρυψης εισπράξεων.

 

Είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες τα στοιχεία των οποίων ζήτησε η ΑΑΔΕ, μπήκαν ήδη στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, το ποσοστό των επαγγελματιών που δεν χρησιμοποιούσε POS ήταν υψηλότερο, στο 30% (ή λίγο κάτω από 200.000) και μετά τις απειλές των ελέγχων έχει μεν υποχωρήσει αλλά δεν έχει μηδενιστεί όπως είναι ο στόχος.

Κάποιοι επαγγελματίες αναγκάστηκαν να βγάλουν από τα… συρτάρια τα POS, επειδή το έντυπο E3 τους υποχρέωσε να δηλώσουν τα πλήρη στοιχεία των μηχανημάτων, αλλά και τους λογαριασμούς με τους οποίους είναι συνδεδεμένα.

Στέλεχος της ΑΑΔΕ, με εμπειρία στους φορολογικούς ελέγχους τόνιζε ότι δεν είναι δυνατή και είναι επιλήψιμη η μη αποδοχή έστω και μίας πληρωμής με POS. Προφανώς κάτι συμβαίνει.

Οι επαγγελματίες που αποφεύγουν τη χρήση των POS είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι παρέχουν υπγηρεσίες κατ΄οίκον όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα στην επαρχία, καθώς και γιθατροί, δικηγόροι μηχανικοί, αλλά και μικρά καταστήματα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η μη χρήση του POS στοχοποιεί αυτομάτως τον επαγγελματία ως ύποπτο για φοροδιαφυγή, καθώς εκτιμάται ότι δεν χρησιμοποιεί το POS για να αποκρύψει συναλλαγές και έσοδα.

Ο νέος γύρος ελέγχων που θα πραγματοποιηθεί θα αφορά:

  • Μερικούς επιτόπιους και παρακολούθηση των ημερήσιων εισπράξεων, των δηλώσεων ΦΠΑ και των εσόδων που εμφανίζουν στη δήλωση φόρου εισοδήματος.
  • Ανάλυση της κίνησης των τραπεζικών τους λογαριασμών.
  • Εμφάνιση εφοριακών ως πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν γιατί δεν χρησιμοποιούν τα POS και αν έχουν βάση οι πληροφορίες για την παροχή μεγάλων εκπτώσεων, αντί της ηλεκτρονικής πληρωμής και της έκδοσης απόδειξης.

Πηγή: msn.com