Ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που έχει προπληρώσει το κράτος καταβάλλοντας υψηλότερη εισφορά, θα περιμένει επιστροφή χρημάτων μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών για το 2017. Ωστόσο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση για τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση και τους αμειβόμενους με ΔΠΥ παρ.9 αρ.39 Ν.4387/2016. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία από τους 1.155.354 μη μισθωτούς, οι 330.000, δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ. Από αυτούς, οι 25.000 έχουν πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι 50 ευρώ και συνεπώς δεν μπορούν να το εισπράξουν, αλλά αυτό θα μείνει στον λογαριασμό τους και θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

Οι 305.000 έχουν υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ και τις εξής επιλογές:
α) το ποσό μπορούσε να παραμείνει στον ασφαλιστικό λογαριασμό και συμψηφίζεται με εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έληξε την Παρασκευή 8 Ιουνίου .

β) το υπόλοιπο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Το ποσό επιστρέφεται εντός 2 μηνών από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Για τη δήλωση του ΙΒΑΝ, έχει δημιουργηθεί σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία στον ιστότοπο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, περίπου το 50% των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που βρέθηκαν με πιστωτικό υπόλοιπο από την καταβολή των εισφορών του 2017 επέλεξαν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ, προκειμένου το ποσό αυτό να παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και να συμψηφίζεται με εισφορές επόμενων μηνών. Το υπόλοιπο 50% επέλεξε να μην υποβάλλει αίτηση, ώστε να λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμό εφάπαξ το επιπλέον ποσό που κατέβαλλε το 2017.

Ένας από τους λόγους που υπέβαλλαν αίτηση περίπου οι μισοί ασφαλισμένοι με πιστωτικό υπόλοιπο ήταν ότι χρωστούσαν στο δημόσιο και η επιστροφή κινδύνευε με κατάσχεση .

Ο ΕΦΚΑ είχε προειδοποιήσει τους μη μισθωτούς – οφειλέτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να υποβάλλουν αίτηση συμψηφισμού του ποσού προς επιστροφή που δικαιούνται. Διαφορετικά αν το ποσό κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό μπορεί να κάνει « φτερά» έναντι οφειλών.

Την Παρασκευή, 8 Ιουνίου, έληξε και η διορία καταβολής των τρεχουσών εισφορών Απριλίου 2018, τα ειδοποιητήρια για τις οποίες αναρτήθηκαν την Παρασκευή 1 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως όσοι υπέβαλαν την ηλεκτρονική αίτηση του συμψηφισμού, εξόφλησαν με χρήση του πιστωτικού υπολοίπου του 2017 μέρος ή το σύνολο της τρέχουσας εισφοράς Απριλίου, ανάλογα με το ύψος του πιστωτικού τους υπολοίπου. Όσοι έχουν υψηλό πιστωτικό υπόλοιπο θα εξοφλούν από εκεί τις επόμενες τρέχουσες εισφορές έως εξαντλήσεώς του. Αντίθετα, όσοι δεν υπέβαλλαν την αίτηση συμψηφισμού, πρέπει να πληρώσουν την εισφορά Απριλίου 2018 και να αναμένουν εντός 2μήνου να λάβουν το πιστωτικό υπόλοιπο του 2017.

Υπενθυμίζεται πως οι 5 δόσεις για τα χρεωστικά υπόλοιπα του 2017 αφορούν 550.000 ασφαλισμένους που είτε δεν είχαν πληρώσει καθόλου εισφορές ΕΦΚΑ το 2017 (το 25,6%, δηλαδή 295.700, αποδεικνύονται κατά σύστημα “μπαταχτσήδες”) είτε είχαν κάνει μερικές καταβολές (το 22,1%, δηλαδή 255.300 ασφαλισμένοι) και θα πρέπει τώρα να ξεχρεώσουν και τα υπόλοιπα που οφείλουν για το 2017.